Wat is een vinylplaat?

Een vinylplaat is een dunne platte vinylschijf dewelke aan beide kanten voorzien is van een groef. Deze groef loopt in één stuk door van de buitenrand naar de binnenkant. In de groef is geluidsinformatie opgenomen in de vorm van kleine horizontale én verticale afwijkingen. Deze groef wordt met een naald afgetast en hoorbaar gemaakt. Op die manier komt audio tot leven!

Standaard is een vinylplaat zwart van kleur. Maar zoals je op de foto kan zien zijn ook andere kleuren, zoals transparant groen, mogelijk. Echter bekom je met zwarte vinylplaten steeds de beste geluidskwaliteit.

Om te zorgen dat een vinylplaat op de juiste wijze op een platenspeler gelegd wordt, is er een gaatje exact in het midden van de vinylplaat voorzien.

Het centrale deel van de vinylplaat bevat het centerlabel, waarop bijvoorbeeld de inhoudsopgave wordt aangegeven. De vinylplaat wordt vervolgens, ter bescherming, in een op maat gemaakte kartonnen buitenhoes bewaard. De buitenhoes is vaak al een kunstwerkje op zich.

Dit alles maakt van een vinylplaat een totaalbeleving. Tast, zicht en gehoor worden bevredigd ;-)

Bij dubplate.be kan je zelfgekozen muziek en gepersonaliseerde ontwerpen voor centerlabels en buitenhoes aanleveren. Je krijgt dus de volledige vrijheid over jouw 100% gepersonaliseerde vinylplaat! En dit in een oplage van amper 1 enkel stuk!

17 februari 2020