Welke zijn de formaten en afspeelsnelheden van vinylplaten?

Kies je formaat van plaat aan de hand van de afspeeltijden van je muzieknummers.

Wellicht weet je al wel dat een 12” LP plaat (diameter ca. 30 cm) meer afspeelminuten kan bevatten tegenover een 7” single (diameter ca. 18 cm) . Een 10” dubplate (diameter ca. 25 cm) valt tussenin wat betreft formaat en afspeeltijd. Details hierover kan je hier vinden.

Zijn de afspeelsnelheden (RPM) verwarrend? Geen paniek ;-)

RPM staat voor Rotations Per Minute, oftewel Rotaties Per Minuut.

Het staat voor het aantal omwentelingen die de vinylplaat maakt op de draaitafel.

Een 7” singel met een groot centergat is veeleer voor gebruik in de jukebox. Een 7” jukebox speelt standaard de vinylplaten af aan 45 RPM. Een 7” single met een klein centergat kan je ook op 33 RPM laten snijden door ons. Die is dan bestemd om afgespeeld te worden op een standaard platenspeler.

Het klassieke dubplate formaat, namelijk 10”, wordt sinds oudsher aan 45RPM gesneden. Maar, flexibel als we zijn kan je natuurlijk hier ook kiezen voor 33RPM.

Een zelf samengestelde 12” LP, voorzien van een heleboel nummers, om zo een eigen mixtape op vinyl te maken, snijden we graag aan 33RPM. Hierdoor kan jij een maximum afspeelminuten kwijt per kant.

Betreft het echter heel dynamische 'dance'muziek? Prop kant A en B dan niet vol, maar beperk je tot een minuut of 10 à 12 per kant. Op die manier kan je kiezen voor een afspeelsnelheid van 45RPM en kunnen we de door jouw aangeleverde nummers nog 'luider' op vinyl snijden! Knallen!

En wat met de centerlabels en/of buitenhoes?

Je kan natuurlijk lekker je zelf ontworpen artwork aanleveren tijdens het online bestelproces.

Wat is er leuker dan je eigen gekozen muziek op een vinylplaat, dewelke is voorzien van gepersonaliseerde centerlabels én een volledig gepersonaliseerde buitenhoes?

Als origineel cadeau, of als traktatie aan jezelf. Top!

Download hier onmiddellijk de templates of stuur effe een bericht via ons contactformulier en ontvang de templates/uitleg om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van je centerlabels en buitenhoes. En ja, dit kan voor alle formaten vinylplaten!

3 september 2020