Hoe tracks afmixen voor vinyl?

Vergeet nooit dat een vinylplaat een analoge drager is! Op een CD (of een ander digitaal medium) kun je bijna overal mee weg, een analoge vinylplaat heeft echter beperkingen.

Onthou vinylregel nummer één: lange afspeelkanten betekenen lagere volumeniveaus!

Indien mogelijk, verdeel de speelduur logisch per kant, b.v. Niet 8 minuten op kant A en dan 20 minuten op kant B. Maar eerder 14 minuten op kant A en 14 minuten op kant B.

Pas op voor extremen

Lage frequenties nemen meer ruimte in op een vinylplaat in vergelijking met midden- en hoge frequenties. Lage frequenties zullen de vinylplaat sneller vullen, dat wil zeggen de beschikbare speelduur op het gekozen niveau verkorten of mij dwingen om het geluidsniveau te verlagen om alsnog alle nummers op de vinylplaat te laten passen.

Overmatige hoge frequenties kunnen aanleiding geven tot vervormingen bij het afspelen waardoor ik word gedwongen het algehele geluidsvolume niveau te verlagen (Voor degenen die nu nog mee zijn: onthoud dat de RIAA-curve ongeveer 18dB boost geeft bij 18kHz).

Gebruik een fase-corellatiemeter

Hou je bassen (alle lage frequenties) centraal in je mix, vermijd overmatige stereoscheiding en pas op voor slechte faserelaties.

Overmatige stereoscheiding en uit-fase signalen, met name bij lage frequenties, kunnen leiden tot groeven op de vinylplaat met grote verticale uitwijkingen en aldus afspeelproblemen

Luister in Mono

Extreem links of rechts pannen resulteert in uit-fase signalen en complexe groeven die afspeelproblemen kunnen veroorzaken.

De meeste van deze problemen kunnen worden vermeden door uw mix in mono te controleren en kleine wijzigingen aan te brengen om uw mix beter mono-compatibel te maken, een betere mono-compatibele mix klinkt meestal ook beter in stereo!

Voorkom vervorming

Pas op voor vervormde geluiden, ze klinken misschien nog wel goed voor u bij het beluisteren van uw digitale mastermix, maar door de analoge aard van de vinyl-opname kunnen eventuele vervormingen toenemen tijdens de verwerking en uiteindelijk onacceptabel worden wanneer op vinylplaat gesneden.

We ontvangen soms bestanden met zware peaks (“in het rood afmixen”). Peaks betekenen VERVORMING. Deze vervorming neemt toe met iedere bijkomende digitale of analoge overzetting. Vermijden dus!

Piekniveau op je master versus piekniveau op de vinylplaat

Het digitale volumeniveau van je nummers heeft niets te maken met de luidheid van je toekomstige vinylplaat. Onthoud dat het twee totaal verschillende media zijn.

Het niveau van uw vinylplaat hangt af van de totale speelduur per kant, de frequentie-inhoud en de dynamiek van uw muziek.

Contacteer ons in geval van bijkomende vragen!

18 februari 2020